torstai 16. syyskuuta 2010

Liikunta on hyvätuloisten harrastus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus sai minut innostumaan ja aloittamaan ketjun Juoksufoorumiin. Liitänpä aloitukseni tähän:

"Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynynen juoksi karvan verran alle kahteen tuntiin puolikkaalla. Ihan hyvä suoritus muusikolle." Näin arvioi foorumin Finlandia 2010 -ketjussa hatapa. http://www.juoksufoorumi.fi/vb/showt...Finlandia-2010

Kuinka arvioida muusikon alttius saavuttaa kelvollinen suoritus liikuntakarkelossa? Tämän aamun HS tarjoaa vastauksen. Hesarin jutussa nimittäin kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta, jonka mukaan hyvätuloiset harrastavat liikuntaa pienituloisia enemmän.

No niin. Kulttuuri- ja taideväki kuuluu tunnetusti pienituloiseen kansanosaan. Siispä he harrastavat liikuntaa valitettavan vähän. Tämän täytyy koskea erityisesti kirjailijoita, heidän vuotuinen keskiansionsa kun on 2000 euroa. Ja huomatkaa, tämä on brutto. Myös kuvataiteilijoiden tilanteen täytyy olla huolestuttava.

Vaan entä muusikot? Entä tapaus Hynynen? Analyysimme kohde tekee musiikkia, kirjoittaa kirjoja ja häärää tarmokkaasti julkisuudessa. Hynysen bändi on suosittu, hänen kirjansa ovat näyttävästi esillä kirjakaupoissa ja hänen sekä äänensä että kasvonsa ovat lähes kaikille mediaa seuraaville tutut. Tähän perustuen on siis melko varmaa, että Hynysen tulot ovat reippaasti suuremmat kuin suomalaisen keskivertotaitelijan. Siispä hänen täytyy olla myös paremmassa kunnossa kuin artisti keskimäärin. Suurin osa taiteilijoista ei varmasti juokse puolikasta kahteen tuntiin. Suurin osa heistä varmasti kammoaa pelkkää ajatusta liikunnasta jo yleensä.

Ja nyt, kaikki kansalaistemme ruumiillisesta ja hengellisestä hyvinvoinnista kiinnostuneet kanssaveljet ja -siskot: ostakaa suomalaista musiikkia. Lukekaa kotimaista kirjallisuutta, ostakaa sitä itsellenne ja lahjaksi. Käykää gallerioissa, hankkikaa seinillelle vaikkapa grafiikkaa. Menkää teatteriin ja konsertteihin. Tällä tavalla parannatte taiteilijakunnan taloudellista asemaa ja edistätte kansanterveyttä. Mars talkoisiin!


Avaukseni kirvoitti jonkin verran kommentteja, joista suurin osa oli asiallisia. Tosin jäi fiilis, että harva oli ymmärtänyt kirjoitukseni tekstilajin. Tässä koko ketju. Voi tosin olla, että sen lukeakseen pitää luoda käyttäjätunnus foorumiin, mutta kyllähän Juoksufoorumin jäsen kannattaa olla.

Suunnitella pitäisi, kirjoittaa ei meinaa ehtiä. Huomenna varastan itselleni pitkän kirjoitussession.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti