lauantai 11. syyskuuta 2010

Paholaisen epäsikiöistä

Aiemmin mainitsemani Polku-näyttelyn novellista tuli tänään englantivedos. Pidin käännöksestä muuten, mutta nimiehdotusta mietin. Suomeksi Paholaisen epäsikiöt on nyt englanniksi Devil's Monsters. Tuo monsters on lattea, se häiritsee minua. Pitäisi löytää koukeroinen ja ehkä raamatulliselta haiskahtava sana. Termiä käyttää novellissa vanha nainen, harras uskovainen. Hän haukkuu teinilaumaa tuolla nimellä. Voisi olla viittaus myös riivaamiseen. Ruotsiksi novelli on Djävulens missfoster, toimii minusta paremmin. No, juttelen asiasta kääntäjän kanssa.

On uutta, että saa tutkia tekstiään käännettynä. Sitä on miettinyt kielikuvia, jotka sopisivat kertojalle. On etsinyt tunnelmaa ja yrittänyt päästä henkilönsä nahkoihin. Jättänyt hienoja vihjeitä. Kirjoittanut uudestaan, hionut kieltä ja kirjoittanut taas. Hakenut teemaa. Voisi ajatella, että tätä pitkän prosessin lopullista tuotosta olisi mahdoton kääntää toiselle kielelle niin, että nyanssit säilyisivät. Näköjään voi. On tietenkin asioita, jotka askarruttavat. Joku sana ihmetyttää, joku lause on muutettu toiseksi. Kokonaisuuteen olen kuitenkin hyvin tyytyväinen.

Juoksemisesta. Viime sunnuntaina vedin kahden tunnin pitkiksen kokeeksi kisavauhtia. Hyvin meni. Maanantaina iski flunssa, en siis ole juossut viikolla ollenkaan, mutta ei se varmaan haittaa. Tänään lähden vaimon huoltajaksi Jyväskylään, hän juoksee siellä puolikkaan.

3 kommenttia:

  1. Hei en ole tiennyt, että sullakin on blogi! Lukaisin tän jo läpi ja kiva lukea sun tekemisistä. Laitankin tän seurantaan :)

    VastaaPoista
  2. Joo, en ole hiiskunut, koska en ole ollut varma, jaksanko pitää tämän elossa. Eilen sitten ajattelin, että jos ilmiotan postauksesta, on minun sen jälkeen oltava aktiivinen. Kiva, että löysit!

    VastaaPoista
  3. Mulla oli vähän sama juttu aluksi. Blogista tiesi vaan perhe, mutta kun huomasin, että kyllähän sitä tulee päiviteltyä, annoin osoitteen levitä ja nyt on jo aika kivasti lukijoita ja se auttaa pitämään motivaatiota yllä! Varsinkin kun ihmiset kommentoi.

    Bloggaaminen on kiva harrastus ja myöhemmin on kiva katsoa mikä aikaisemmin on ollut mielessä päälimmäisenä.

    Toivottavasti motivaatio pysyy yllä!

    VastaaPoista